Çocuk Gelişimi-Eğitimi Bölümü Erken Çocukluk Alanı

Çocuk gelişimi, bir çocuğun büyüyüp değiştiği süreci tanımlamaktadır. Anne ve babanın aktardığı genler ile belirlenen gelişim süreci oldukça hassas bir süreçtir. Bu nedenle aile ve çocuklara uzman kişilerce yardım edilmesi büyük önem taşımaktadır. Çocuk Gelişimi bölümü ise bu doğrultuda çocukların sağlığı, gelişimi ve eğitimi konusunda bilgili kişiler yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Bu bölümden mezun olan kişiler; çocukların bedensel, duygusal ve zihinsel gelişimlerine yardımcı olur, anne ve babalara çocuklarına ilişkin yaşadıkları sorunlarda yardımcı olurlar.

23-10-2019ÇOCUK GELİŞİMİN AMACI

Çocuk Gelişimi programının amacı, O -18 yaş arasındaki normal gelişim gösteren, özel eğitim gereksinimi olan, korunmaya muhtaç (kurumda yaşayan, çalışan, mülteci ve suçlu çocuklar) ve hastanede yatan çocukların tüm gelişim alanlarını (zihinsel, dil, motor, özbakım, sosyal ve duygusal) destekleyici teorik ve uygulamalı eğitim programları ile, çocuğa, aileye, eğitimciye ve topluma hizmet sunan Çocuk Gelişimi Eğitimcisi yetiştirmektir .

LİSE SÜRECİ NASIL İŞLER?

Çocuk gelişimi ve eğitimi bölüm seçimi 9.sınıfın sonunda yapılır ve 10-11-12.sınıflarda kültür derslerinin yanında meslek dersleri de görülür. Okulumuzda bu alanda üç alan öğretmeni görev yapmaktadır.

10.SINIF DERSLERİ

Çocuk gelişim

Çocuk ruh sağlığı

Anne çocuk sağlığı

Dramatik etkinlikler

Özel eğitim kurumları

11.SINIF DERSLERİ

Yetersizlik türleri ve kaynaştırma

Erken çocuklukta program

Oyun ve oyuncak yapımı

12.SINIF DERSLERİ

Çocukla iletişim

Erken çocuklukta özbakım

Staj

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
-Çocukları sevme ve onlarla beraber olmaktan sıkılmaması
-Çocukların duygularını anlayabilmesi
-Hoşgörülü ve sabırlı olması, insanlarla iyi iletişim kurması
-Gelişim psikolojisine ilgi duyması
-Kendini geliştirme konusunda istekli ve yaratıcı olması gerekir.

Mezunların  Kazandıkları  Unvan ve Yaptıkları  İşler: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Programı mezunları "Çocuk Gelişimi ve Eğitimcisi" unvanı ile görev almaktadırlar.

ÇALIŞABİLCEKLERİ ALANLAR VE GÖREVLERİ

·         Ailelere çocuk gelişimi ve eğitimi konusunda danışmanlık hizmeti vermek,

·         Hastane ya da bakım evlerindeki çocuklara duygusal destek sunmak,

·         Hastanelerdeki bebeklerin gelişimlerini takip etmek,

·         Engelli çocukların ailelerine rehberlik ve danışmanlık hizmeti vermek,

·         Çocuk yayınları ve programlarında danışmanlık yapmak,

·         Oyuncak sanayiye danışmanlık yapmak,

·         Çocuk ruh sağlığı merkezlerinde danışmanlık hizmeti sunmak,

·         Resmi ya da özel kreş ve yuvalarda yönetici ve öğretmen  olarak görev almak,

·         Çocuğun yaşamı ve gelişimindeki kritik dönemleri değerlendirmek ve aileye rehberlik etmek,

·         Davranış bozukluğu olan çocuklara nasıl yaklaşılması gerektiği ile ilgili danışmanlık yapmak,

·         Otellerde, turizm işletmelerinde, çocuk kulüplerinde "animatör" olarak görev yapmak

·         Kendi işyerini açma imkanı

Çocuk gelişimi mezunlarının görevleri yukarıda bahsedilenler ile sınırlı değildir. Çünkü görev aldıkları kuruma göre daha pek çok farklı görevi üstlenebilirler.

ÜNİVERSİTE TERCİH ALANLARI

·         Çocuk gelişimi ve eğitimi bölümü

·         Okul öncesi eğitimi öğretmenliği

·         Özel eğitim öğretmenliği

·         İşitme engelliler öğretmenliği

·         Zihinsel engelliler öğretmenliği

·         Görme engelliler öğretmenliği

·         Sosyal hizmetler yüksekokulu

Yukarıdaki  bazı bölümlerin 2 yıllıkları ve 4 yıllıkları bulunmaktadır.

ÇALIŞABİLECEKLERİ BAKANLIKLAR

·         ADALET BAKANLIĞI